Dogodki
Obvestila
Kontakt

mag. Peter Černe /direktor
e-mail: peter@c-r.si
mobi: 00386 41 320 127
____________________
Jani Černe /inštruktor
e-mail: jani@c-r.si
mobi: 00386 41 268 781
____________________
Vlasta Černe
e-mail: vlasta@c-r.si
mobi: 00386 41 451 821

Medicinska hipnoza

Hipnoza se danes uporablja kot oblika terapije, ki povrne izgubljene spomine in razreši simptome, ki jih ti “spomini” povzročajo. Obenem je sredstvo za raziskovanje zavesti. Hipnoza je zapleten mentalni fenomen, ki ga lahko definiramo kot stanje povečane osredotočene koncentracije in sposobnosti sprejemanja. To stanje lahko doseže večina ljudi.

Spanje in hipnoza sta različni stanji. Človek se pri hipnozi zaveda, kaj se z njim dogaja. V hipnotičnem stanju pride do osredotočenja zavesti in spremenjenega stanja zavesti, ki omogoča spremembo “podzavesti” in neželjenih vzorcev v njej. V hipnozi doseže človek fizično in mentalno sprostitev, spremeni se stopnja zaznave, poveča se komunikacija med obema možganskima hemisferama.

Uporaba medicinske hipnoze:
• Stanja tesnobnosti in bojazni (anksioza), zardevanje, pretirano potenje;
• Strahovi, fobije, panični napadi, obsesije;
• Zasvojenosti: kajenje, hujšanje , podpora pri alkoholni zasvojenosti;
• Utrjevanje ega, ojačanje samozavesti, trema pri nastopanju, pred izpitii
• Nespečnost, stres, izgorelost;
• Pretirana razdražljivost, agresivnost, nemir;
• Močenje postelje (enurza), nehoteno uhajanje blata;
• Glavoboli, migrene;
• Večanju učinkovitosti in motivacije pri študiju
• Večanju učinkovitosti in motivacije za trening v športu;
• Depresija.

Posebna zgodba je depresija, ki je največkarat skupek večih zgoraj navedenih problemov (tesnobe, strahovi, nespečnost, odlaganje problemov in stvari ki jih je treba opraviti, žalost, itd…). Tudi Dr. Pajntar se strinja, da se veliko preveč rešuje z zdravili. Študije kažejo, da je uporaba antidepresivov samo malo bolj učinkovita kot zdravljenje s placebom. Obstajajo pa študije, ki kažejo da kognitivna terapija deluje bolje kot antidepresivi, obenem pa je tudi hitrejša in cenejša. Prav hipnoza pa nam omogoča, da te terapevtske prijeme klient hitreje uporabi in ponotranji. Na kratko. Vsaj pri milejših oblikah je gotovo mogoče odpraviti uporabo antidepresivov ali vsaj pomembno zmanšati količino.

Podjetja in podjetniki: Mogoče je delati s posamezniki, največkrat na področju motivacije, blaženje stresa, učinkovitosti, izgorelosti, itd. Lahko pa se rešuje tudi konflikte v skupinah

S hipnozo se da hitro zmanjšati nervozo, napetost, konflitnost in povečati motivacijo in orientacijo k strategiji za doseganje skupnih ciljev.

Pogoj pri medicinski hipnozi je, da nekdo sam želi narediti spremembo na sebi in ne po navodilu nekoga drugega.

Psihoterapevt: Aljoša Rejec, diplomiran univ. psiholog in terapevt medicinske hipnoze.

Če se želite prijaviti na obvestila kliknite tukaj!